Luistelukoulun ohjekirjanen

LUISTELUKOULULAISEN OHJEKIRJANEN

Tervetuloa Keravan Luistinseuran luistelukouluun!

 

 

Olet tehnyt hyvän ja turvallisen valinnan luistelun harrastamiselle. Seuramme luistelukoulu on mitä parhain mahdollisuus aloittaa luisteluharrastus. Kaikki luistelukouluohjaajamme ovat koulutettuja Suomen Taitoluisteluliiton ja SLU:n järjestämillä ohjaajakursseilla. Teemme parhaamme, jotta lapsesi viihtyisi tämän mukavan lajin parissa ja saisi itselleen pitkäkestoisen ja hyvän harrastuksen.

Tavoitteenamme on luoda lapselle mahdollisuus harrastaa luistelua, saada uusia ystäviä ja kokea onnistumisen tunteita sekä edetä tavoitteellisesti luistelutaitojen oppimisessa; onpa tavoitteena sitten saada hyvä harrastus tai jopa edistyminen kilpaurheilijaksi asti.

 

LUISTELUKAUSI

Kauden aikana harjoitellaan etukäteen suunniteltujen viikoittain vaihtuvien teemojen mukaisesti. Lisäksi pidetään erilaisia teemapäiviä mm. kaveriluistelu ja naamiaiset, näistä kerroista tiedotamme erikseen. Joka kevät ja joulu seuramme järjestää myös luistelunäytöksen, johon jokainen seuramme luistelija pääsee osallistumaan. Jääkiekkoturnauksien tai muiden jäähallissa tapahtuvien tilaisuuksien vuoksi peruuntuvista vuoroista pyrimme järjestämään harjoituksen jään ulkopuolella tai jäähallissa muuna ajankohtana. Tällaisista tapauksista tiedotamme etukäteen.

 

ILMOTTAUTUMINEN JA TIEDOTTAMINEN

Täytäthän nettisivuillamme osoitteessa kels.seura.info ilmottautumislomakkeen. Näin saamme jokaisesta luistelijasta tarvittavat yhteystiedot. Muistathan myös ilmoittaa kauden aikana mahdollisista muutoksista osoitteeseen kels.luistelukoulu@gmail.com. Samaan osoitteeseen voit lähettää luistelukouluun liittyvät mahdolliset kysymyksesi. 

Tiedottaminen tapahtuu pääasiassa seuramme nettisivujen kautta (osoite yllä). Jonkin verran tiedotamme myös sähköpostitse, joten huolehdithan, että ilmoittamasi sähköpostiosoite on ajatasalla.

 

RYHMÄJAKO

Jokainen lapsi sijoitetaan oman taitotason mukaiseen ryhmään, jotta luistelu olisi kivaa ja tarpeeksi haastavaa. Kukin lapsi kehittyy omaa vauhtiaan, joten kesken kaudenkin saattaa tulla ryhmäsiirtoja, jotta kehitys jatkuisi ja harjoittelu olisi mielekästä. Yhdessä ryhmässä on noin 10 lasta.

 

VAATETUS, HIUKSET JA SYÖMINEN

Vaatetuksen tulee olla joustava ja lämmin. Suosittelemme verryttely- tai fleeceasua. Paksu vaatetus estää ohjaajaa näkemästä asentovirheitä ja liikkuessa esim. toppahaalarissa tulee helposti liian kuuma. Käsiin kannattaa kuitenkin laittaa lämpimät sormikkaat ja halutessa päähän pipo. Kypärä on myös suositeltava varuste aloittelevalle luistelijalle! Jäälle tuloa ulkovaatteissa tulee välttää, sillä niiden mukana jäälle kulkeutuu helposti myös hiekkaa. Pitkät hiukset on syytä laittaa kiinni. Purkan ja karkkien syöminen on jäällä kielletty.

 

HARJOITUKSET, PUKUKOPIT

Harjoituksiin on suositeltavaa saapua noin 20 minuuttia ennen oman tunnin alkua. Luistelukoululaisten suuresta määrästä johtuen pukukopit saattavat välillä ruuhkautua ja omista varusteista tuleekin siksi huolehtia asianmukaisesti. Seura ei vastaa luistelukoulun aikana kadonneista tai vaurioituneista tavaroista.

Parhaiten opetukseen pääsee mukaan olemalla täsmällisesti tunnin aloitushetkellä jäällä! Turvallisuussyistä jäälle ei kuitenkaan saa mennä omin päin ennen kuin ohjaajat ovat paikalla ja antavat luvan jäälle siirtymiseen. Jäälle ei milloinkaan pidä mennä kengät jalassa.

Vanhemmat ovat aina tervetulleita seuraamaan luistelukoulun toimintaa. Paras paikka seurata luistelutuntia on katsomo tai kahvio, koska kaukalon laidalla harjoitusten seuraaminen häiritsee jäällä tapahtuvaa toimintaa. Opetuksen kannalta on parasta, että lapset keskittyvät vain omaan ryhmäänsä ja ohjaajaansa. Lisäksi aitioon kulku kengillä on kielletty hiekan jäälle kulkeutumisen estämiseksi.

 

LUISTIMET

Lasten ja nuorten luistimiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Luistimen tulee olla oikean kokoinen, älä osta kasvunvaraa. Luistimeen tulisi mahtua yksi ohut puuvillasukka. Luistimen on oltava tukeva nilkasta, niin että hän pystyy kävelemään myös jään ulkopuolella nilkat suorina.

Luistelukoulun voi aloittaa tavallisilla kaupasta saatavilla kaunoluistimilla. Taitojen karttuessa ja innostuksen jatkuttua olisi lapsella hyvä olla oikeat taitoluistimet. Taitoluistimia myyvät alan ammattiliikkeet esim.

 

Skate Shop, Malminraitti 17 B, 00700 HKI p. 010 3979400. www.skateshop.fi

Lucky Skate, Pakilantie 95, 00670 HKI p. 010 4236680 www.luckyskate.fi

 

Edellä mainituista liikkeistä saa ostaa myös käytettyjä taitoluistimia. Kannattaa seurata myös seuramme ilmoitustaulua mikäli myyntiin tulee käytettyjä luistimia. Mikäli ostatte lapselle uudet taitoluistimet, ne saa erittäin helposti myös myytyä myöhemmin eteenpäin.

 

LUISTIMIIN KANNATTAA SATSATA!!

 

Luistimiin liittyvissä asioissa kysy rohkeasti apua ohjaajiltamme!

 

LUISTINTEN SITOMINEN

Lapsen on pystyttävä koukistamaan polviaan luistimet jalassa. Nauhat tulee olla joka kohdasta kiristetyt niin, etteivät ne jää roikkumaan kengän ulkopuolelle ja jää terän alle. Varpaiden ja nilkan kohdalta luistin kiristetään hyvin napakasti jalan muodon mukaan. Nilkan kohdalle tehdään nauhoituksella luistimen tiukin tuenta solmulla. Luistimen varressa nauhoitusta taas löyhennetään. Tuplasolmu takaa nauhojen kiinni pysymisen. Nauhoja ei saa kiertää nilkan ympäri.

 

LUISTINTEN HUOLTO JA TEROITUS

Luistelun jälkeen kuivaa terät ja säilytä luistimia kangaspusseissa niin etteivät terät kolhiinnu toisiaan vasten. Terien kuivauksen jälkeen älä laita suojia uudestaan terien päälle, muuten terät ruostuvat. Käytä aina teräsuojia liikkuessasi jään ulkopuolella.

Taitoluistimet pitää teroittaa asiantuntijalla, EI SUUTARISSA!

Luistimia teroittaa esimerkiksi:

Skate Shop, Malminraitti 17 B, 00700 HKI p. 010 3979400. www.skateshop.fi

 

MUUTA HUOMIOITAVAA

 

Mikäli lapsesi osaa jo laittaa luistimet itse kiinni, saata hänet vain pukukopin ovelle ja siirry itse katsomon puolelle, sillä kopissa on aina ruuhkaa. Lapsen tarvitessa apua, käy auttamassa hänelle luistimet, saata hänet jään reunalle ja siirry sen jälkeen katsomoon seuraamaan harjoitusta. Olemme huomanneet, että lapset toimivat paremmin ryhmässä, kun vanhemmat eivät ole aivan jään reunalla katsomassa tunnin kulkua. Myös hiekka kulkeutuu näin ollen laidan reunalle ja pilaa sekä taitoluistelijoiden, että jääkiekkoilijoiden arvokkaat terät. Pienten luistelijoiden kohdalla toivomme vanhempien pysyvän jäähallin tiloissa, mikäli lapsi väsyy kesken harjoituksen tai sattuu pieni haaveri, niin hän saattaa tarvita vanhempiaan.

Lapsella tulisi olla jokaisessa harjoituksessa nimilappu rinnassa. Näin ohjaajat oppivat nopeammin lapsen nimen ja lapselle on mielekkäämpää, kun ohjaaja kutsuu lasta omalla nimellään.

Mikäli lapsi haluaa luistella useamman kerran viikossa tai hän olisi kiinnostunut siirtymään seuramme kehitysryhmiin, niin ota rohkeasti yhteyttä oman ryhmän ohjaajaan.


 

HAUSKOJA HETKIÄ LUISTELUHARRASTUKSEN PARISSA!